Razdjelnici topline

Najčešće zablude, stvarne prednosti

Razdjelnici topline

Svake zime, unatrag nekoliko godina, čitamo i slušamo iskustva stanara, korisnika centralnog grijanja koji su netom prije početka ogrjevne sezone ugradili razdjelnike topline i prešli s obračuna grijanja po kvadraturi na obračun po stvarnoj potrošnji.

Nezadovoljni su uvijek i najglasniji, stoga u medijima prevladavaju negativni komentari stanara koji su nakon ugradnje razdjelnika, umjesto smanjenja troškova za grijanje, dobili jednake ili čak veće mjesečne račune.

S druge strane, podaci o potrošnji grijanja u zgradama koje su uvele sustav razdjelnika topline, mjereno na glavnom mjerilu zgrade, govore o prosječnom smanjenju isporučene toplinske energije za 30 posto u odnosu na sezonu prije ugradnje. Važno je naglasiti da je obračun s razdjelnicima zapravo raspodjela očitane potrošnje s glavnog mjerila zgrade na sve korisnike, proporcionalno udjelu potrošenih impulsa na razdjelnicima. Raspodjeljuje se, dakle, zajednička očitana potrošnja, u prosjeku 30 posto manja, i ne može biti naplaćeno više nego što je očitano. Tvrtkama poput Brunate, koje obavljaju očitanja razdjelnika neovisno od distributera grijanja nikako ne odgovara povećanje računa korisnika razdjelnika, već upravo suprotno. U čemu je onda problem i zašto se smanjenje potrošnje grijanja ne odražava na računima nezadovoljnih stanara?

Regulacija uvjet štednje

Kao i svaki drugi mjerač, razdjelnik će zabilježiti potrošnju, ali je neće sam od sebe smanjiti. Stoga je kod ugradnje razdjelnika uvijek potrebno ugraditi i termostatski ventil, koji korisniku daje mogućnost regulacije grijanja postavljanjem željene temperature prostorije. Novi korisnici, nenaviknuti na regulaciju termostatskim ventilom, često postavljaju termostat na sve veće i veće vrijednosti, kako bi održavali ‘zagrijanost’ radijatora, čime bespotrebno troše toplinsku energiju. Termostatski ventil će sam ‘ugasiti’ radijator kada se dosegne željena temperatura prostora, odnosno ‘upaliti’ ga kada temperatura prostora padne ispod zadane. Stanarima koji su naviknuli ‘testirati’ grijanje dodirom površine radijatora potrebno je određeno vrijeme privikavanja na samoregulaciju, kao i da hladan radijator ne znači da grijanje ne radi.

Novi korisnici često misle da će uštediti ugase li sve radijatore u stanu osim jednog, u pravilu najvećeg. Radijator kojeg koriste, u tom slučaju, mora kontinuirano isporučivati visoku količinu energije kako bi održavao toplinu, jer je ostatak stana pothlađen. Stoga se mnogi iznenade računom, ‘iako je radio samo jedan radijator’. Ušteda, stoga, podrazumijeva promjenu navika, ali i edukaciju o pravilnom korištenju termostatskog ventila.

Smanjenje topline ili smanjenje komfora?

Sustav naplate grijanja po kvadraturi ne motivira korisnike na smanjenje topline u prostoru, stoga su otvoreni prozori iznad vrućih radijatora čest prizor u zgradama bez razdjelnika.

Uvođenjem razdjelnika, stanari imaju mogućnost uštediti, ali to nekima podrazumijeva i smanjenje komfora na kojeg su navikli. Preporučena temperatura od 22°C po danu i 16°C po noći nekim korisnicima zvuči prenisko. S druge strane, 1°C više podrazumijeva 6 posto više potrošnje energije i, posljedično, veće troškove.

Navike poput sušenja rublja na radijatorima, zaklanjanja radijatora namještajem i stalno prozračivanje prostorija dok su radijatori upaljeni (pogotovo u pušačkim kućanstvima) također mogu imati iznenađujuće visok negativan utjecaj na račun.

Novi korisnici uglavnom trebaju i do nekoliko mjeseci za postizanje omjera komfora i troška koji odgovara njihovim životnim prilikama, potrebama i mogućnostima.

Stanovi u ‘nepovoljnom položaju ‘trebaju više energije za zagrijavanje

Što je sa stanarima koji reguliraju potrošnju, održavaju temperaturu na preporučenim razinama, ali i dalje ne uspijevaju smanjiti račun za grijanje? Razlog je gotovo uvijek isti i posljedica je karakteristika stana i/ili zgrade. Stanovi sjeverne orijentacije, na vrhu zgrade ili iznad nezagrijanih garaža ili prolaza, pogotovo u zgradama s lošom izolacijom i stolarijom su najčešći primjeri. Takvi stanovi troše više toplinske energije da bi se zagrijali na preporučenih 22°C od stanova u istoj zgradi koji se nalaze u toplinski povoljnijem položaju.

Iskustva poput ‘susjed je dobio manji račun za veći stan’ ili ‘račun mi je isti, a manje se grijem’ gotovo su uvijek posljedica objektivnih karakteristika stambenog prostora, zbog kojih takvi stanovi jednostavno troše više energije od ostalih.

Problem se povezuje s razdjelnicima, jer u prijašnjem načinu obračuna (po kvadraturi), povećana potrošnja tih stanova bila je proporcionalno raspoređena svima u zgradi. Prelaskom na mjerenje izlazi na vidjelo stvarna potrošnja pojedinog stana, čiji vlasnici tada trebaju razmisliti o mogućnostima smanjenja troškova i povećanja komfora zamjenom stola-rije ili poboljšanjem izolacije.

Ključno pravilno informiranje budućih korisnika

Razdjelnike topline u Hrvatskoj koristi oko 20 tisuća stanara s centralnim grijanjem, a do 31. prosinca 2016., prema novom Zakonu o tržištu toplinske energije, morat će ih ugraditi svi koji nemaju individualno mjerenje i naplatu grijanja. U suprotnome, propisane su kazne do 50.000 kuna za vlasnike stanova.

Razlog uvođenja ove obaveze u Europskoj uniji je dokazana učinkovitost razdjelnika, u kombinaciji s termostatskim ventilom, na smanjenje prosječne potrošnje energije u stambenim zgradama.

Prosječno smanjenje od 30 posto na razini zgrade podrazumijeva da je većina stanara ostvarila uštede. U istoj zgradi, međutim, uvijek postoje i stanari kojima su računi isti ili veći. U većini slučajeva, radi se o opisanim ‘početničkim greškama’ na koje je stanarima jednostavno ukazati. S druge strane, povećanje računa nakon uvođenja razdjelnika u pojedinim stanovima može ukazivati na objektivni problem u karakteristikama stana ili zgrade i potrebu za investiranjem u povećanje energetske učinkovitosti.

Izvor:business.hr

Izdvojene tvrtke

Placenta d.o.o.

Naša osnovna djelatnost je staklo i proizvodi od stakla kao i uokvirenje slika ,fotografija,ogledala, goblena i ostalo. Svi naši proizvodi proizvedeni su od najkvalitetnijih materijala i elemenata dostpnih na tržištu RH. Placenta d.o.o je u mogučnosti zadovoljiti potrebe malih i velikih projekata,kao i specifične zahtjeve projektirane , razvijene i ugrađene specijalno prema vašim željama.

opširnije
Decorum d.o.o.

Mi smo tvrtka koja se bavi projektiranjem, proizvodnjom i građenjem montažnih niskoenergetskih kuća. Pored građenja nisko energetskih kuća proizvodimo razne vrste i oblike mozaik podova. Naši zaposlenici su visoko obrazovani stručni djelatnici koji će Vam ponuditi optimalno rješenje u skladu sa Vašim željama.

opširnije
AT-Rasvjeta

A.T. Rasvjeta bavi se prodajom LED rasvjete i rasvjetnih tijela, te osvjetljenjem poslovnih i stambenih prostora. Večina proizvoda iz asortimana rasvjete napravljeno je u LED tehnologiji što znači duži vijek trajanja, smanjenje potrošnje električne energije, lijepši izgled te mnogo boja na izbor.

opširnije
INTERMONT

Spušteni stropovi, pregradni zidovi, suha žbuka, obloge zidova, uređenje potkrovlja, suhi estrih- pod, štukature Orac Decor, indirektna rasvjeta, „zvjezdano nebo“, radovi sa Knauf, Rigips, Placo, Lafarge, Promat, Fermacell, Wedi pločama, mineralni stropovi Amf, Armstrong, Owa, lamel metalni stropovi Hunter Douglas, klizna vrata, obloge kamina,...

opširnije
Špurga

Stolarija Špurga svoje početke bilježi 1993 godine u malom proizvodnom prostoru u Županji. Nakon osnivanja poduzetničkih zona, ulazimo u investiciju oko kupovine parcele u poslovnoj zoni "Ambarine" u Gradištu. u 2007 godini počima izgradnja proizvodne hale i sušare. Proizvodni program: Ulazna i sobna vrata Stepeništa Interijeri sa naglaskom na osobnost i stil Svi naši proizvodi izrađuju se iz najkvalitetnijih vrsta drva, a naj češće su to domaće vrste kao što su hrast i jasen sa porijeklom iz FSC potvrđenih šuma. Stolarija Špurga posjeduje ISO 9001/2008 standard, sustav kontrole kvalitete procesa i proizvoda.

opširnije
Egle

Tvrtka Egle dizajn već 20-tak godina bavi se prodajom i ugradnjom staklene opeke. Staklenu opeku gradimo suhom gradnjom – Sustav Ezylay u silikonu koji je jedini certificirani sustav. Danas staklenu opeku možete naći u raznim dizajnim, bojama i veličinama. Njena primjena proširila se na tuš kabine, šankove, balkonske i stubišne ograde i sl. Zadnje dvije godine na tržištu smo konkurentni novim proizvodima: unutarnjim staklenim stijenama, kliznim i zaokretnim staklenim vratima, polikarbonatima i kopelitom. Egle dizajn jedini je centar i glavni zastupnik za staklenu opeku na hrvatskom tržištu. Vaše ideje i želje, specijalizirani će majstori uz primjenu certificiranih sustava pretvoriti u stvarnost i za to garantirati dugogodišnjom garancijom.

opširnije
Agatić d.o.o.

Izrada, montaža i pokrivanje krovišta i nadstrešnica. Krovišta pokrivamo sa svim vrstama pokrova. Postavljamo izolacije na krovišta. Izrađujemo drvene kuće. Ovlašteni smo monteri krovnih prozora Velux i Roto. Izrada gromobranskih instalacija. Posjedujemo odobrenje za rad na spomenicima kulture, te licencu I-IV kategorije za tesarske, krovopokrivačke i limarske radove.

opširnije
Hortikultura Dažd

Hortikultura DAŽD - usluge uređivanje krajolika za izgradnju, održavanje i redizajniranje krajolika kao što su: parkovi i vrtovi za: privatne kuće i stambene zgrade zgrade javne i polujavne namjene (škole, bolnice, administrativne zgrade, crkve itd) općinsko zemljište (parkovi, zelene površine, groblja itd.) zelene površine uz autoceste (ceste, željezničke i tramvajske linije, vodene putove, luke) industrijske i komercijalne zgrade Savjetovanje: koje biljke saditi i u koje vrijeme koje biljke mogu imati utjecaja na vaše zdravstveno stanje (utjecaj na dišne puteve kako zdravih tako i bolesnih osoba u vašem užem okruženju) savjeti oko uljepšavanja okoliša kako bi se osjećali ugodno u okolišu u kojem boravite

opširnije
Bukovinski

Tvornica parketa Bukovinski d.o.o. je tvrtka s višegodišnjom tradicijom u obradi drva i proizvodnji masivnog parketa. Tvrtka je nastala iz obiteljskog obrta kojeg je 1946. godine osnovao Mihalj Bukovinski. Kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije, kroz protekla desetljeća izgrađena je moderna pilana, proizvodnja parketa, sušare i skladišta. Kvalitetu proizvoda prepoznalo je i inozemno tržište na koje otpada 75% ukupne proizvodnje. Tvrtka je u privatnom vlasništvu sa registriranim temeljnim kapitalom u iznosu od 9.163.900,00 kn i danas je značajan faktor razvitka našeg kraja. Dugogodišnjim iskustvom i odabirom najboljih sirovina razvili smo proizvodnju kojom proizvodimo poznat i priznat proizvod na domaćem i inozemnom tržištu. Na vaše zadovoljstvo već smo dugi niz godina jedan od vodećih proizvođača parketa te pomno izabranog asortimana koji zadovoljava sve vaše male i velike želje.

opširnije
Hidroterm

HIDROTERM, je specijalizirani obrt osnovan 30.06.1996. Sjedište obrta je u Krvavcu 2, Metkovića. Također imamo poslovnicu u Dubrovniku. Tijekom 15 godišnjeg rada na području dubrovačko-neretvanske županije obavili smo više poslova različite složnosti a na zadovoljstvo investitora. Obavljajući navedene radove pratili sam razvoj materijala i tehnologija te preuzimali najsavremenija dostignuća, pa shodno tome i sada koristim materijale te primjenjujem najsuvremenije metode ugradnje. Izvodimo hidroizolacije, termoizolacije i sanacije

opširnije
DUT Interijeri

Tvrtka smo u obiteljskom vlasništvu, osnovana 1996. godine. Naša osnovna djelatnost je opremanje interijera, te veleprodaja i maloprodaja dekorativnih tkanina, zavjesa, vreća za sjedenje itd. . Tijekom godina uspješnog poslovanja, pokrenuli smo i razvili vlastitu proizvodnju, serijsku i po mjeri, velikog asortimana proizvoda prepoznatljivog dizajna koji će oplemeniti svaki prostor u kojem se nalaze.

opširnije
Callegari

Callegari, talijanska škola mode i dizajna od 1994. godine u Hrvatskoj izvodi programe obrazovanja odraslih iz područja mode i dizajna. Školu su osnovali Talijani Franko Polo i Ivana Dalfiume pod okriljem Callegari škole Treviso iz Italije, kasnije poznatom kao Istituti Callegari. Danas naša škola djeluje neovisno u Zagrebu, Splitu i Rijeci, njegujući tradiciju, izvorne programe, metode i tehnike stare škole Callegari iz Trevisa, nekad renomirane škole u Italiji.

opširnije
PPS-Galeković

PPS Galeković vodeći je proizvođač masivnih podova i parketa u Hrvatskoj, te godišnje proizvede preko 750.000m2 podova i parketa, i prerađuje preko 40.000m3 trupaca. Naših više od 200-tinjak zaposlenih djelatnika utjelovljuje preko 52. godine iskustva u obradi drva, te zajedničkim zalaganjem održavamo tradiciju obrade najboljeg slavonskog hrastovog, bukovog i jasenovog drva.

opširnije
Vrca staklo d.o.o.

Tvrtka Vrca staklo d.o.o., osnovana 2011. godine, bavi se prodajom staklarskih proizvoda: staklene tuš kabine na mjeru, stakla za kuhinjske zidove, staklene ograde, staklene pregrade, staklena vrata, klizne i harmo stijenke, stakleni zimski vrtovi i nadstrešnice, staklene fasade, staklene stepenice i podovi, stakla za uređenje interijera (stolovi, police, ogledala,...).

opširnije
Uredi vrt

opširnije
Bazgin d.o.o.

Iskustvo je garancija naše kvalitete. Mi smo tvrtka koja čvrsto stoji iza obavljenog posla, uz garanciju kvalitete koju smo stekli iskustvom. Specijalizirani smo za fotonaponske sisteme, solarne sustave i LED tehnologiju. Nudimo Vam projektiranje, montažu, održavanje, servis, i kvalitetne proizvode renomiranih proizvođača po prihvatljivim cijenama. Naš tim sastoji se od školovanih i stručnih ljudi koji su Vam u mogućnosti pružiti podršku i kvalitetnu uslugu u što je moguće kraćem roku. Za sva Vaša pitanja stojimo Vam na raspologanju.

opširnije
Piramida Trumić d.o.o.

Građevinska firma "Piramida" sa sjedištem u Zagrebu (I.B.Mažuranić 1) prisutna je na hrvatskom tržištu visokogradnje i izvođenja objekata od 1992. godine. Firma nudi strankama kompletnu uslugu izvođenja svih vrsta radova u visokogradnji.

opširnije
PALUS PVC i ALU stolarija

PALUS je obiteljska tvrtka koja uspješno posluje već duži niz godina. Primarna djelatnost je proizvodnja visokokvalitetne građevinske PVC i aluminijske stolarije u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačem REHAU.

opširnije
Viega

Viega je obiteljsko poduzeće u najboljem smislu riječi. Što je prije sto godina utemeljeno s dobrom vjerom u ideju i zdravi duh poduzeća, dalje se sistematski razvijalo generacijama. Uz stalno razvijanje glavnog područja djelovanja – instalacijske tehnike – naša je tvrtka kontinuirano rasla. Pritom su vrijednosti koje su karakterizirale generacije utemeljitelja vitalne kao i na početku. Hrabrost, strast i sklonost ka inovacijama su i danas temelji uspješne priče tvrtke Viega.

opširnije
Plinoterm

Instalaterska radnja za plinska postrojenja "Plinoterm" uspješno posluje više od 25 godina na području Zagreba i cijele Hrvatske, a bavi se instaliranjem, servisiranjem i održavanjem kotlovnica, sustava centralnog grijanja, plinskih instalacija, instalacija ukapljenog i naftnog plina, te postavljanjem toplinskih stanica i sustava klimatizacije. Ovlašteni smo partner Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva. Dugogodišnja tradicija te više od 30 postrojenja i kotlovnica u našim referencama su jamstvo kvalitete usluga koje pružamo.

opširnije
Mal-Gal

Obrtništvo MAL - GAL Građevinarstvo osnovano je 1991 godine. MAL-GAL je zahvaljujući dobrim poslovnim investicijama izrastao u veliki obrt koji zapošljava kvalificirane građevinske radnike, zidare, tesare, armirače i diplomirane inženjere građevine. Već nekoliko godina sami investiramo u izgradnju građevinskih objekata. Ako kupujete ili planirate graditi - adaptirati građevinski objekt provjerite nas dali je istina da našim investitorima gradimo po europskim normama i standardima te nudimo najvišu uslugu u zadanim rokovima.

opširnije
Zovko Parketi

Stručni savjeti oko izbora odgovarajućeg drvenog poda u skladu sa Vašim zahtjevima i mogućnostima Restauracija starih drvenih podova Kvalitetno izvođenje radova Primjena suvremenih strojeva te ugradnja kvalitetnih i provjerenih materijala Garancija na izvođenje radova i ugrađene materijale Dugogodišnje iskustvo u ovom poslu omogućava nam da udovoljimo svim zahtjevima suvremenih životnih i radnih prostora Obiteljske kuće i stanovi Poslovni i ugostiteljski prostori Obratite nam se s punim povjerenjem!

opširnije
Bazeni Jerkić

„Tvrtka JERKIĆ d.o.o., zastupnik francuske tvrtke "DESJOYAUX", europskog lidera na tržištu bazena, bavi se projektiranjem, izgradnjom, reparacijom i opremanjem obiteljskih i javnih bazena na području Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.“

opširnije
Confirmat d.o.o.

Confirmat d.o.o. Izrada namještaja po mjeri

opširnije
Vodotehna

Tvrtka VODOTEHNA d.o.o. osnovana je 1996.godine, od samog početka poslovanja specijalizirani u prodaji na malo i veliko vodovodnog materijala, sanitarija, keramike, opreme za plin, grijanje i klimatizaciju. Tijekom godina VODOTEHNA je izrasla u ozbiljnog partnera u svim područjima svoje djelatnosti, tako da danas poslujemo na četri lokacije na području Republike Hrvatske, od čega su tri prodajna centra u Bjelovaru, Križevcima, Zadru te centralno distibutivno skladište u Bjelovaru. VODOTEHNA je orijentirana prema razvoju te se svake godine ulažu znatna sredstva u uređenje i proširenje izložbenih, skladišnih i distributivnih kapaciteta te proširenje asortimana roba, sukladno svjetskim trendovima i tehnologijama s naglaskom na kvalitetu proizvoda. Posjetite nas, vjerujemo da ćete pronaći nešto i za sebe!!!

opširnije